Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

EUROPEANA

Ήδη κάνουν το γύρο του κόσμου τα πρώτα σχόλια γιά την Europeana, την πρώτη Ευρωπαϊκή ηλεκτρονική βιβλιοθήκη. Το παρακάτω άρθρο είναι από την εφημερίδα το "Πρώτο Θέμα" και έχει να κάνει με τις πρώτες αντιδράσεις στην Europeana. Τα σχόλια δικά σας.

Πόλεμος ΗΠΑ- Ευρώπης για την παγκόσμια βιβλιοθήκη
21 Νοεμβρίου 2008, 15:13των Μαρίας Μπαρόλα- Αγγελικής Πανταλέων

Τα εικαστικά αριστουργήματα του Πάμπλο Πικάσο, οι ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, η μουσική του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, σπάνια χειρόγραφα του Σάμιουελ Μπέκετ ή το σύνολο της ποιητικής δημιουργίας του Γιώργου Σεφέρη, πριν από μερικά χρόνια θα απαιτούσαν από ένα φιλότεχνο να διαθέσει άφθονο χρόνο και χρήμα, για να τα απολαύσει. Από χθες, όμως, είναι προσβάσιμα με ένα απλό άνοιγμα του υπολογιστή και μία γρήγορη σύνδεση στο internet, αφού άνοιξε και επίσημα τις πύλες της η Europeana.
Η νέα ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη, http://www.europeana.eu/ , διαθέτει περισσότερα από δύο εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, αρχειακά έγγραφα, πίνακες και ταινίες, που προέρχονται από τις εθνικές βιβλιοθήκες και τα πολιτιστικά ιδρύματα και των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρησιμοποιώντας ως πρότυπο την βιβλιοθήκη της αρχαίας Αλεξάνδρειας, αποφάσισε να δημιουργήσει την Europeana, για να καλύψει τις ανάγκες, όσων ενδιαφέρονται για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά. Γι’ αυτό φρόντισε να είναι δωρεάν και γρήγορη η πρόσβαση σ’ αυτή την εικονική βιβλιοθήκη και να περιλαμβάνει ψηφιακά αντικείμενα από τις σημαντικότερες συλλογές της γηραιάς ηπείρου.

* Η λειτουργία της βιβλιοθήκης έχει ανασταλεί μέχρι τις 15 του Δεκέμβρη λόγω του υπερβολικά μεγάλου αριθμού απισκεπτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: