Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Ο Θεσμός Συνήγορος του Παιδιού είναι τμήμα της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Πολίτη» που λειτουργεί με ειδική Νομοθετική Ρύθμιση από το 2003.
Ο Συνήγορος του Παιδιού ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα των αντίστοιχων θεσμών
• Ερευνά καταγγελίες που μπορεί να του απευθύνουν πρόσωπα που αντιλαμβάνονται ότι ενδεχομένως να υπάρχει παραβίαση δικαιωμάτων ανηλίκου
• Αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με στόχο τη διάδοση των Δικαιωμάτων του Παιδιού με τακτικές επισκέψεις σε σχολεία και επικοινωνώντας με μαθητές και εκπαιδευτικούς με θέματα που αφορούν και επηρεάζουν τα παιδιά.

Φέτος για πρώτη φορά δημιουργήθηκε 20 μελής Ομάδα Εφήβων Συμβούλων. Η επιλογή των μαθητών έγινε ύστερα από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2008 Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού ανάμεσα σε 410 αγόρια και κορίτσια απ΄ όλη την Ελλάδα.
.
Στην κλήρωση συμμετείχαν μαθητές από όλη την Ελλάδα και τα κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη προέβλεπαν ίσο αριθμό αγοριών και κοριτσιών, καθώς και να υπάρχουν έφηβοι διαφορετικών ηλικιακών ομάδων και από διαφορετικές περιοχές της χώρας. Επίσης με ειδική κλήρωση επιλέχθησαν 2 μέλη από ειδικές κατηγορίες ( έφηβοι με αναπηρίες, έφηβοι που διαμένουν σε ιδρύματα, στέγες φιλοξενίας, μετανάστες, πρόσφυγες κ.λ.π.).

Από το 5ο Γενικό Λύκειο δήλωσαν συμμετοχή 9 άτομα από την Β ΄Λυκείου και κληρώθηκε η μαθήτρια του Β5 Σαραντή Έλενα που με συνοδό την κ. Λεμονή Ζαφειρούλα μετέβη στην Αθήνα από τις 9-11 Ιανουαρίου 2009 όπου συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση της 20μελούς Ομάδας των Εφήβων Συμβούλων. Συζητήθηκαν ο τρόπος δουλειάς της ομάδας και υπογράφηκαν τα συμφωνητικά συνεργασίας

Σκοπός της ομάδας είναι να συζητά διάφορα θέματα σχετικά με την εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού στη χώρα μας και να συμβουλεύει τον Συνήγορο του Παιδιού στην αποστολή του. Η ομάδα θα συναντιέται 3-4 φορές το χρόνο δίνοντας έμφαση σε θέματα που επιλέγονται στην 1η συνάντηση.
Δίνεται η δυνατότητα σε όλες και όλους τους εφήβους που απέστειλαν αιτήσεις να επικοινωνούν και να ανταλλάσουν απόψεις σε διάφορα θέματα που αφορούν τα παιδιά και τα δικαιώματά τους. ‘Όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να συμμετέχουν στο διάλογο και να στέλνουν προτάσεις και προβληματισμούς.
Η ιστοσελίδα για περισσότερες πληροφορίες και υλικό του Συνήγορου του Παιδιού είναι : www.0-18.gr και περιμένει το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση όλων σας για ότι αφορά τα παιδιά και τα δικαιώματά τους.


Λεμονή Ζαφειρούλα

2 σχόλια:

N00bis είπε...

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι κάτι το ξεχωριστό! Επισκεύθηκα την σιτοσελίδα τους και είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός αυτό καθ'αυτό! Πιστεύω πως θα βοηθηθούν πολλά άτομα από αυτήν την προσπάθεια και είναι μία πολύ καλή προσπάθεια αυτή! Πολλοί είναι ανενημέρωτοι για τα δικαιώματά των παιδιών κ.λ.π. και χρειάζεται η όλη διαδικασία!!

N00bis by A2

N00bis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.