Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Είναι στο χέρι σου!


Λίγα λόγια για τον καρκίνο του μαστού.
Τα νέα είναι ενθαρρυντικά: αντίθετα με την εντύπωση που υπάρχει , ένας μεγάλος
αριθμός γυναικών με καρκίνο του μαστού θεραπεύεται με επιτυχία και συνεχίζει κανονικά τη ζωή του. Οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε ένα καρκίνο σε πρώιμο στάδιο , τότε μπορεί να θεραπευτεί με επιτυχία.
Από του παράγοντες που έχουν σχέση με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, ο πιο
σημαντικός είναι η ηλικία της γυναίκας. Όσο μεγαλώνει μια γυναίκα, τόσο αυξάνεται
και η πιθανότητα να πάθει καρκίνο.΄Άλλοι παράγοντες είναι η πρώιμη έναρξη της περιόδου (8-9 ετών) και η καθυστερημένη εμμηνόπαυση (άνω των 55 ετών), η πρώτη κύηση
σε ηλικία άνω των 35 ετών , η μακροχρόνια χρήση οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η παχυσαρκία. Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας είναι και αυτό που λέμε '' θετικό οικογενειακό ιστορικό '', το να έχει δηλαδή μία γυναίκα συγγενή πρώτου βαθμού, όπως μητέρα ή αδελφή, η οποία είχε καρκίνο του μαστού, κάτι που τριπλασιάζει περίπου τον δίσκο της κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου.
Το σπουδαιότερο μέσο πρόληψης των επιπτώσεων ενός καρκίνου στο μαστό είναι η έγκαιρη διάγνωση ενός μικρού σε μέγεθος, πρώιμου καρκίνου που επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση, τη μαστογραφία και η κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό.
Η αυτοεξέταση γίνεται από την ίδια τη γυναίκα μία φόρα το μήνα, μετά το τέλος της περιόδου της εφ 'όσον εξακολουθεί να έχει έμμηνο ρήση και έχει σαν σκοπό να εντοπίσει ''αλλαγές'' ή ογκίτιδα στο μαστό της που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, ώστε εάν επιμένουν να απευθυνθεί στο γιατρό της.Η μαστογραφία όμως μπορεί να ανιχνεύσει όγκους πολύ μικρού μεγέθους πριν γίνουν αντιληπτοί με την ψηλάφιση ή ακόμα να αναδείξει αρχόμενους , μη διηθητικούς καρκίνους με μορφή ασβεστώσεων που μπορούμε να τους θεραπεύσουμε πλήρως.Πρακτικός κίνδυνος από την ακτινοβολία δεν υπάρχει, ενώ το όφελος είναι πολύ σημαντικό. Ο γενικός κανόνας προληπτικού ελέγχου είναι να κάνουμε την πρώτη μαστογραφία μεταξύ 35 και 40 ετών και στη συνέχεια μια μαστογραφία κάθε χρόνο. Θα πρέπει όμως να συνδυάζεται πάντοτε με την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό, διότι υπάρχει ένα 8-10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού, που για διάφορους λόγους, δεν απεικονίζονται στη μαστογραφία, αλλά μπορεί να εντοπισθούν από τα χέρια ενός έμπειρου στον τομέα γιατρού . Η ενεργός συμμετοχή της γυναίκας στον προληπτικό έλεγχο, μπορεί να οδηγήσει στη κατάργηση του φόβου και των επιπτώσεων μιας νόσου που αποτελούσε '' ταμπού'' στο παρελθόν.
Στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού χρησιμοποιούνται κυρίως τρείς μέθοδοι:
Η χειρουργική
Η ακτινοθεραπεία
Η συστηματική θεραπεία
Η χειρουργική μέθοδος μπορεί να είναι η αφαίρεση του μαστού (μαστεκτομή) ή η αφαίρεση μόνο του όγκου σε μικρό μέγεθος. Η ακτινοθεραπεία εφαρμόζεται πάντοτε στις περιπτώσεις διατήρησης του μαστού μετά την αφαίρεση ενός καρκίνου , ενώ ανάλογα με τις ενδείξεις, μερικές φορές θα χρειασθεί να γίνει και σε γυναίκες που υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή.Η συστηματική θεραπεία , χημειοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία , γίνεται προληπτικά σχεδόν κατά κανόνα μετά την εγχείρηση για ενά διηθητικό καρκίνο του μαστού και το είδος της εξαρτάται από επι μέρους στοιχεία τόσο του όγκου ( π.χ θετικοί ορμονικοί υποδοχείς) όσο και της ασθενούς (π.χ ηλικία και εμμηνόπαυσιακή κατάσταση).
Χρήστος Μαρκόπουλος , MD , MPhill
Αν. Καθηγητης Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: