Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

9 Συμβουλές για τη Σωτηρία του Πλανήτη

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), καλό είναι να μάθουμε πως όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στην σωτηρία της Γης! Την ίδια στιγμή που θα κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη, ο πλανήτης μας θα αποκτήσει ένα μεγάλο χαμόγελο περηφάνιας για τους συνειδητοποιημένους κατοίκους του. Είναι πολύ πιο απλό απ’ όσο φαντάζεστε!
1
Μην πετάτε πράγματα ή ρούχα που δεν σας χρειάζονται αλλά παραμένουν σε καλή κατάσταση! Είναι προτιμότερο να τα δώσετε σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη ή φιλανθρωπικούς οργανισμούς που θα τα αξιοποιήσουν κατάλληλα.
2
Μπορούμε να εξοικονομήσουμε μπόλικο νερό, απλώς κλείνοντας τη βρύση ενώ πλένουμε τα δόντια μας ή ξυριζόμαστε για παράδειγμα. Ας σκεφτούμε και το άλλο ενώ αφήνουμε μία βρύση να τρέχει άσκοπα: «Πόσα παιδιά στην Αφρική, την Ασία ή αλλού θα μπορούσαν να ξεδιψάσουν με τόσο νερό;»
3
Σβήστε τα φώτα και κάθε ηλεκτρική συσκευή όταν φεύγετε από το σπίτι σας. Επίσης, μην αφήνετε φορτιστές στην πρίζα αν δεν τους χρησιμοποιείτε. Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομείτε χρήματα και μειώνετε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
4
Χρησιμοποιήστε μία πάνινη τσάντα αντί για πλαστική όταν βγαίνετε για ψώνια. Είναι πολλαπλών χρήσεων, δείχνει πιο sic και προστατεύει το περιβάλλον.
5
Η συμβολή σας στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να είναι καθοριστική αν αντί του αυτοκινήτου σας, προτιμήσετε να μετακινηθείτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ένα ποδήλατο ή… τα πόδια σας! Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας καθημερινά, θυμηθείτε να σβήσετε τη μηχανή ενώ είστε κολλημένοι στην κίνηση για περισσότερο από ένα λεπτό. Σημειώστε επίσης, πως οι νευρικοί οδηγοί επιβαρύνουν το περιβάλλον, μιας και καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα από αυτούς που παραμένουν cool πίσω από το τιμόνι!
6
Μία απλή κούπα του καφέ ή ένα γυάλινο μπουκάλι είναι προτιμότερα από τα πλαστικά ποτηράκια και τα εμφιαλωμένα προϊόντα που ενδεχομένως χρησιμοποιείτε στο γραφείο. Επιπλέον, στη δουλειά σας θυμηθείτε να κρατάτε σημειώσεις και στο πίσω μέρος ενός εγγράφου (το οποίο συνήθως παραμένει λευκό…). Και τέλος, διακοσμήστε το γραφείο σας με ένα γλαστράκι – είναι πολύ αποτελεσματικό με τα μικρόβια που αιωρούνται στο χώρο εργασίας σας!
7
Ανακυκλώστε! Είναι το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τη σωτηρία του πλανήτη. Υπολογίζεται πως το 75% των απορριμμάτων μας είναι ανακυκλώσιμο, ωστόσο μόνο το 25% αυτών ανακυκλώνεται.
8
Ιδανικά θα προτείναμε να δροσίζετε το σπίτι σας ανοίγοντας τα παράθυρα και χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες, αλλά επειδή η συγκεκριμένη λύση πιθανότατα κρίνεται αναποτελεσματική σε μία χώρα με τις… ελληνικές θερμοκρασίες, τότε προτιμήστε κλιματιστικά χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το χειμώνα, οι αγαπημένες σας πιτζάμες είναι βέβαιο πως θα σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία στο χώρο σας πιο φιλικά προς το περιβάλλον και την τσέπη σας.

9
Δεν είναι ανάγκη να βάζετε πλυντήριο κάθε μέρα. Πολλά ρούχα είναι καθαρά ακόμα κι αν έχουν φορεθεί μόνο μία φορά. Και οικονομία στο νερό θα κάνετε και κόπο θα γλιτώσετε. Για σκεφτείτε το καλύτερα. Πρώτα πλυντήριο, μετά σιδέρωμα, μετά τακτοποίηση στις ντουλάπες, ολόκληρος Γολγοθάς…

Δεν υπάρχουν σχόλια: